russian   chinese

Är man inte Matisse bör man inte måla

Förord

I en dikt från början av 80-talet skriver skådespelerskan och musikern Nico: "You are the extension of my eye". Mitt första möte med Ewa och hennes fotografier var genom ett porträtt på just Nico. Den bilden var inledningen till min resa i Ewas magiska bildvärld. En resa som har vidgat mitt öga och fördjupat min förmåga att uppleva skönhet. Ewa är en sällsynt begåvad porträttfotograf. Hennes bilder är alltid vackra och jag fascineras ständigt av det tidlösa och mystiska. Stillheten, poesin och vemodet. Och ljuset, ofta ett gyllengult varmt kvällsljus. Hon har skapat en alldeles egen, unik värld som gör att hennes bilder alltid kan kännas igen. Att betrakta en bild av Ewa är att oskyddat lyftas in i en främmande värld av skönhet.

Efterhand har jag personligen fått lära känna människan bakom bilderna. Ewas eget liv är lika märkligt som hennes fotokonst. Hon har utvidgat och upphöjt sitt liv till konst. Flera somrar besökte jag Vattenslottet, hennes hus i Hälsingland. En skimrande sagoborg som låg på en ö mitt i en brusande fors. I Ewas händer blev det gamla huset från slutet av 1800-talet till ett konstverk, ett äventyr, en overklig dröm.

Hela hennes liv är till bredden fyllt av möten och händelser. Fantastiska människor och situationer som de flesta av oss aldrig har en möjlighet eller kanske inte ens mod att utsätta oss för. I Ewas värld finns det inga begränsningar, allt kan hända. Till exempel var hon sedan början av 50-talet nära vän med Nico. Det känns helt logiskt att Nico, rockmytologins underground-drottning, ingick i Ewas bekantskapskrets.

Större delen av sitt liv har Ewa varit bosatt utomlands. Det är i städer som New York, Rom och Paris som hon känt sig allra mest hemma. Där har hon kunnat utveckla sitt skapande, hitta likasinnade och få full uppskattning för sitt arbete.

Viljan och den rastlösa energin är de två egenskaper som jag beundrar allra mest hos Ewa. Att aldrig vila utan att ständigt vara på språng in i nya projekt. Jag vet inte hur många gånger hon har fyllt mig med kraft enbart genom ett samtal. Det är helt omöjligt att inte dras in i hennes kraftfält. Ewa har också en rebellisk sida som är mycket tilltalande. Hon låter sig aldrig anpassa eller styras, oavsett vilka kretsar hon rör sig i. Alltid följer Ewa en inre övertygelse och vision som hon hela tiden kombinerar med stor ödmjukhet. Ewa är en utsökt varelse. Jag tror inte att någon kan motstå hennes charm och utstrålning.

Äntligen kan vi stiga in i hennes värld!

Dag jonasson

Bibliotekschef vid Mörbylånga Kommunbibliotek, Öland
home forewords views Swedish artists stars cities skansen toys writers covers text ewa shop Links contact